بنام خـــــدا
Business Plan یا طرح کسب و کار از جمله مواردی است که هم به کار مهاجرت به سوئد می خورد و هم به کار زندگی در در این کشور. در بعضی از روشهای مهاجرت نظیر روش خوداشتغالی و کارآفرینی، داشتن یک طرح کسب و کار خوب، در موفقیت پرونده مهاجرت بسیار موثر است. البته باید بر این نکته تصریح کنیم که طرح تجارتی که برای مهاجرت نوشته می شود نباید به مفصلی طرح تجارتی باشد که در عمل برای راه اندازی یک کار در سوئد تنظیم میگردد(حتی بعضی اوقات بهتر است نام آنچه نوشته می شود را طرح تجارت نگذاریم). تفاوت های ظریفی در این خصوص وجود دارد که یک فرد آگاه با رعایت آنها هم افسر مهاجرت را کلافه نمی کند و هم شانس موفقیت خود برای ایجاد یک کسب و کار حتی کوچک در این کشور را افزایش می دهد.
ممکن است در کتابی که درباره راه اندازی یک کسب و کار نوشته شده است، مطرح کردن بیمه بیکاری بنظر عجیب برسد. البته بسیاری از افراد چون پیدا کردن یک کار استخدامی را دشوار می بینند، تصمیم می گیرند کسب و کاری را آغاز کنند. با این وجود خوب است که از قوانین حاکم بر بیمه بیکاری آگاه باشید، چون ممکن است در آینده به آن نیاز داشته باشید.
عضویت در اتحادیه کارگری اجباری نیست
این باور عمومی وجود دارد که در سوئد، عضویت در اتحادیه کارگری اجباری است تا بتوان به صندوق بیمه بیکاری (A-kassa) متعلق بود، ولی این گونه نیست. چیزی وجود ندارد که در صورت عضو نبودن در اتحادیه کارگری، شما را از ملحق شدن به صندوق بیمه بیکاری منع کند.
صندوق بیمه بیکاری برای کارآفرینان
نقش صندوق های بیمه بیکاری آن است که بیمه بیکاری را مدیریت کند و برای پرداخت به افراد واجد شرایط هماهنگی کند. اگر عضو یک صندوق بیمه بیکاری باشید، هنگامی که از کار بیکار می شوید، این نکته مهمی خواهد بود که بررسی کنید آیا در صورت خویش فرما بودن هم می توانید عضو صندوق باشید یا نه. به هر حال اگر ناچارید که صندوق بیمه بیکاری خودتان را تغییر دهید، مدت عضویت قبلی شما به آسانی انتقال داده می شود.
برای کسانی که کسب و کارهای کوچکی را اداره می کنند، صندوق های ویژه ای برای بیمه بیکاری وجود دارد. با مسئولین این صندوق ها تماس بگیرید تا بدانید اگر ذینفع باشید، چه قواعد مشخصی اعمال می شود. صندوق های بیمه بیکاری بشرح زیر، پذیرای کارآفرینان است:
شرکت های غیر فعال
برای آنکه صلاحیت استفاده از بیمه بیکاری را داشته باشید، ناگزیر نیستید که کسب و کار خودتان را تعطیل کنید، بلکه می توانید آن را غیر فعال کنید. این موضوع فقط هر پنج سال یک بار می تواند انجام شود، ولی به هیچ روی به تغییرات فصلی در فعالیت کسب و کار ارتباط ندارد. شرایط استفاده از مزایای بیکاری برای مدتی کوتاه معرفی شد ولی این به آن معنا نیست که افراد از همان زمان راه اندازی کسب و کار، دلسرد شوند.
دریافت مستمری از صندوق بیمه بیکاری
در همان زمانی که کسب و کار خود را اداره می کنید
برای کسانی که مالک انحصاری کسب و کار خود هستند و همزمان از صندوق بیمه بیکاری، مستمری مطالبه می کنند، چند گزینه وجود دارد. این موضوع شامل افراد زیر می شود:
خود اشتغالی برای کسانی که از کار پاره وقت بیکار شده اند
اگر از کار پاره وقت بیکار شده اید و در خلال این بیکاری، کسب و کار خودتان را اداره کرده اید، می توانید برای استفاده از مستمری بیکاری واجد شرایط باشید تا از دست دادن درآمد مربوط به استخدام پاره وقت، پوشش داده شود، چیزی که سبب شده است درگیر شدن شما در آن کسب و کار محدود شود.
شما در بیشتر موارد باید حداقل 17 ساعت در هفته کار کرده باشید و فعالیت های مربوط به کسب و کار شما، بیش از 10 ساعت در هفته نبوده باشد. درآمد ناشی از کسب و کار شما نمی تواند از سه برابر بیشترین مزایای نقدی روزانه (پیش از کسر مالیات) بالاتر باشد.
استخدام ثانویه
از نظر بیمه بیکاری، استخدام ثانویه، شغل یا فعالیتی است که در کنار یک شغل تمام وقت داشته اید.
هنگامی که مالک یک شرکت که درآمد هفتگی او از محدوده قبلی 1920 کرون بیشتر است، نامش به عنوان بیکار ثبت می شود، سرمایه تایید شده او می تواند به عنوان استخدام ثانویه باشد.
در مورد متقاضیانی که درآمد ناشی از فعالیت کسب و کار آنها از محدوده درآمدی بیشتر باشد، از مستمری روزانه آنها مبلغی کسر می شود.
شرایط بنیادی برای استفاده از مستمری بیکاری
شما برای اینکه بابت مستمری بیکاری واجد شرایط باشید، باید شرایط زیر را داشته باشید:
الزامات مربوط به کار
الزامی که برای کار هست، آن است که در خلال مدت 12 ماه درست پیش از بیکار شدن، باید حداقل به مدت 80 ساعت در ماه و حداقل در خلال شش ماه تقویمی، به طور مفید در استخدام بوده باشید.
اگر این الزام برآورده نشود، لازم است که در خلال شش ماه تقویمی متوالی، به مدت 480 ساعت کار کرده باشید. شما در این مدت می باید هر ماهه حداقل 50 ساعت کار کرده باشید.
دوره بیکاری شما از روزی آغاز می شود که در خدمات استخدام عمومی ثبت نام می کنید، به عنوان یک فرد بیکار که در جستجوی کار است.
شرایط عضویت
شما برای آنکه واجد شرایط باشید تا بتوانید جبران درآمد مرتبط را از بیمه اختیاریِ فقدان درآمد دریافت کنید، باید به مدت 12 ماه متوالی، عضو صندوق بیمه بیکاری بوده باشید. اگر پیش از برآورده شدن شرایط عضویت بیکار شوید، می توانید از بابت مستمری به صندوق بیمه پایه، درخواست بدهید.
برای ارایه درخواست روادید می بایست قبل از مراجعه به سفارت وقت بگیریدو به این منظور می توانید به دو روش تلفنی و اینترنتی اقدام نمایید.
سودرمانلاند (به سوئدی: Södermanland) یکی از استانهای سوئد است که درسواحل جنوب شرقی این کشور واقع شدهاست. این استان با استانهای اوسترگوتلاند، وستمانلاند، نرکه و اوپلاند و همچنین دریاچه مارلن و دریای بالتیکهممرز است. نام سودرمانلاند به معنی سرزمین مردان جنوبی مطرح شدهاست. در حال حاضر سودرمانلاند ثروتمندترین استان در میان استانهای سوئد است. این استان دارای زمینی نسبتاً مسطح است که در بالاترین نقطه 124 متر با سطح دریا اختلاف دارد. جمعیت آن بر اساس آمار سال 2007 برابر با 1٫153٫565 است.
در سوئد وقتی وارد بانک، اداره، داروخانه و یا هر جای دیگری میشوید، اول با دقت زیاد دنبال دستگاه نوبت دهی کوچکی باشید که به شما kölapp بدهد. مطمئن باشید شما پشت سر، حداقل 10 نفر هستید. اگر مستقیما جلوی میز اطلاعات بروید و سوال خود را بدون داشتن kölapp بپرسید، با احترام کامل، ضایع میشوید!
درطول زندگی در سوئد، حتما با اخلاق و عادات سوئدی ها آشناشده اید.
به نظرشما سوئدی ها چگونه آدم هایی هستند؟
کتاب Svensk mentalitet نوشته ی Åke Daun که محمدرضا ارجمند به فارسی ترجمه کرده و انتشارات آلفابت ماکسیما در استکهلم آن را با عنوان «ذهنیت سوئدی» چاپ و منتشرکرده، کوششی ست دراین راه.
این کتاب، پژوهشی ست در ذهنیات، اخلاق و عادات سوئدی ها به عنوان یک ملت. کتاب مجموعه ای ست از پژوهش خود نویسنده به اضافه ی بررسی او از نوشته هایی که پژوهشگران دیگر درمورد سوئدی ها انجام داده ند.
دراین گزارش، چندنظر درباره ی سوئدی ها را همراه با گفتگویی با نویسنده ی کتاب و ناشرآن، عباس منصوران می شنوید.
Åke Daun پیشنهادی را از یک ژورنالیست انگلیسی دریافت می کند که می خواسته تفاوت سوئدی ها را با مردم کشورهای دیگر بداند. Åke فکرمی کند که او کسی ست که باید دراین باره بنویسد و به این ترتیب ازآن زمان، این وظیفه را برای خود تعیین می کند که به این پرسش پاسخ دهد. او استاد قوم شناسی ست و سال ها در دانشگاه های مختلف تدریس کرده است. اواینک بازنشسته است و وقت خود را بیشتر صرف نوشتن کتاب می کند. او درگفتگوی خود با پژواک گفت آدم ها خیال می کنند که دیگران را می شناسند، اما بااین که درست نیست به این بدفهمی خود ادامه می دهند. او درپاسخ به این که خود، سوئدی ها را چگونه تعریف می کند ازهمسرش که ارمنی ست نقل می کند که می گوید او خیلی سوئدی ست یعنی ساکت و خاموش است، خودجوش نیست، برای هر حرفی باید ازقبل فکرکند، هیچ وقت عصبانی نمی شود و آدم باحرارتی نیست. برای هرکاری نیزباید ازقبل برنامه ریزی کند.
مترجم کتاب ذهنیت سوئدی، محمدرضا ارجمند از دانشجویان اکه دان بوده که اینک در آمریکا زندگی می کند. اکه دان علاوه براو، ایرانی های دیگری را نیزمی شناخته است. به همین دلیل درپایان گفتگویمان، نظرش را درمورد ایرانی ها پرسیدم. او گفت بیشترین چیزی که از ایرانی ها درذهن دارد این است که تحصیل کرده و دارای قابلیت های زیادی هستند.
برای افرادی که برای اولین بار به سوئد میایند، شاید خیلی مبهم و عجیب باشد که سوئدیها همدیگر را با ضمیر «تو» خطاب میکنند و یا همدیگر را با اسم کوچکشان صدا میکنند.
.
تا سال 1960 میلادی، سیستم قدیم سوئد به نحوی بود که افراد معمولاً با القاب کاریشان و یا ردههای احتماعیشان همدیگر را صدا میزدند. مثلاً، اقای پلیس، اقای دکتر ، خانم پرستار و یا خانمها را به القاب کاری و یا رده اجتماعی شوهرشان صدا میزدند، مثلاً خانم اقای دکتر، خانم اقای کارگردان و ...و اگر لقب و کارشان برای دیگران اشنا نبود با عناوین: خانم (dame )، اقا (herre) و یا دوشیزه (fröken) استفاده میکردند.
.
در همان سالها اما مردمان قسمتی از سوئد بنام Dalarna یک استثنا داشتند و آن اینکه همه افراد را با ضمیر «تو» مورد خطاب قرار میدادند.
روزی ولیعهد سوئد از روی کنجکاوی به آن منطقه میرود و از شخصی که در سر راهش میبیند میپرسد که “آیا درست است که مردم منطقه همه را با ضمیر «تو» مورد خطاب قرار میدهند؟”
و آم شخص در جواب میگوید “بله، ما همه را با ضمیر «تو» خطاب میکنیم جز تو و پدرت را!!!”.
.
در بین سالهای 1967-1968 یک همه پرسی به نام
”Du reform”
در سوئد به اجرا گذاشته شد.
در همین سالها، رئیس هیئت پزشکی بنام Bror Rexed در تصمیمی از پرسنل بیمارستانها خواست که از ضمیر «تو» برای خطاب هم استفاده کنند.
همچنین برای نخستین بار در تلویزیون ملی سوئد یک خبرتگار رئیس جمهور وقت و وزرای دیگر را با ضمیر «تو» مورد خطاب قرار داد و در بروشورهای عمومی که در بیم مردم توزیع شد از واژه «تو» برای خطاب دولت و وزرا استفاده شد،
این همهپرسی خیلی زود مورد استقبال عموم قرار گرفت و به سرعت همهگیر شد.
طرفداران این همهپرسی معتقد بودند که استفاده از ضمیر «تو» باعث برابری افراد در جامعه میشود.
”Jamlikhetstendens”
و حس حقارت را از روی افرادی که مقام و شغل بالایی در جامعه ندارند از بین میبرد.
مخالفان همهپرسی معتقد بودند که احترام به همدیگر و مودب بودن افراد در جامعه از بین میرود.
اما در 20-15 سال اخیر دوباره استفاده از ضمیر «شما» در جامعه پدیدار شده که به دو علت است:
1- استفاده از یک ضمیر برای حفظ فاصله میان دو نسل
2- ادای احترام به افراد مسن در جامعه