در حالیکه کرونا هر لحظه بیشتر تلفات میگیرد و با اسب سیاهش در شهرهای ایران جولان میدهد و مسئولین نیز بیش از گذشته ترسیده و مضمحل شده و از مردم میخواهند پروتکلها را رعایت کنند، یک کشور در آن طرف دنیا در حال طی کردن آخرین روزهای کرونایی خود است.
سوئد کشوری است که با روشی کاملا متفاوت از ایران و سایر کشورها توانسته کرونا را کنترل کند. سوئد بر خلاف همسایگانش و همچنین بیشتر کشورهای دنیا نهتنها محدودیتی برای رفت و آمد و اماکن عمومی اعمال نکرده بلکه با ترویج اصطلاح "اعتماد عمومی" و سیاست "بدون قرنطینه" سعی کرده کمترین سختگیری را در مورد کرونا داشته باشد.
در حال حاضر در سوئد کسبوکارها تعطیل نشدهاند، اعداد و ارقامی که از این کشور مخابره میشود، فاجعه نیست و به نظر میرسد حتی با نسبت کسبوکارها، و با رعایت جدی پروتکلهای بهداشتی، با شمار مرگ 22نفر از هر 100هزار نفر تقریبا شبیه ایرلند است که به خاطر اقداماتش برای مهار کرونا، با تحسین مواجه شده است.
در ابتدا بسیاری به این سیاست خندیدند اما حالا که شیب کرونا در این کشور به شدت سقوطی شده بسیاری در شبکه های اجتماعی از این سیاست حمایت میکنند. برخی از حامیان این نظریه افراد مهمی هستند که در صنعت و دنیای تکنولوژی نیز شهرتی دارند. ایلان ماسک(مخترع و مالک برند تسلا) یکی از این افراد است. او اخیرا با ارائه منحنی ابتلا به کرونا در سوئد مدعی شده که سیاست این کشور در قبال کرونا بیش از سایر مناطق پاسخ داده است.
ایلان ماسک و موافقین سیاست سوئد معتقدند "ایمنی گله ای" بهترین سیاست در مبارزه با کرونا است. طبق این نظریه، با افزایش ابتلا به کرونا در یک دوره کوتاه مدت و به ویژه در بین جوانان میتواند از توان و کشندگی این ویروس کاست. دولت سوئد در جهت این سیاست نهتنها مراکز تفریحی و گردشگری را نبست، بلکه حتی اجتماعات را نیز تعطیل نکرد. در عوض سعی کرد در مورد سالمندان قوانین نسبتا سختی اعمال کند. سوئدیها مراکز سالمندان را تعطیل یا تحت کنترل شدید قرار دادند و سعی کردند افراد بالای 70 سال را قرنطینه کنند.
با این حال، به نظر میرسد برداشت ماسک و برخی از کاربران شبکه های اجتماعی از سیاست کرونایی دولت سوئد خیلی درست نباشد. اولا، اینطور نیست که دولت سوئد هیچگونه سیاستی را در مورد جوانان به کار نگرفته باشد. سوئد هم از همان آغاز محدودیتهایی را وضع کرد: اجتماعات بیش از 50 نفر ممنوع و دورکاری تشویق شد. بهعلاوه، حفظ فاصله اجتماعی هم مدام به شهروندان یادآوری میشود. از قرار معلوم، مردم این کشور 10 میلیون نفری این محدودیتها را داوطلبانه اجرا میکنند و وضعیت تعاملی خوبی بین دولت و مردم برقرار است.